Tisztelt Kolléga!

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a Spravato (eszketamin) kezelés -orrspray formában- elérhetővé vált azon terápiarezisztens major depresszív zavarban szenvedő felnőttek számára, akiknek az aktuális, közepesen súlyos vagy súlyos depresszív epizódja nem reagált legalább két, különböző antidepresszánssal végzett kezelésre. A Spravato társadalombiztosítási támogatása jelenleg egyedi méltányossági támogatás keretében kérelmezhető. (Közfinanszírozásban még nem részesül.)

A kérelmezés menete

A Spravato kezeléshez szükséges egyedi támogatási kérelmet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) Ártámogatási Főosztálya felé szükséges benyújtani. A beadást megelőző lépésként egy kijelölt Szakmai Bizottság részére szükséges elküldeni az egyedi támogatási kérelmeket és a csatolt dokumentumot („Ellenőrző űrlap az előzetes szakmai elbíráláshoz”) kitöltve, orvosi pecséttel és aláírással ellátva. A bizottság feladata a kérelmek előzetes szakmai véleményezése illetve szakmai jóváhagyása. A bizottsági döntést követően a bizottság visszajelez az egyedi támogatási kérelmet kezdeményező beteg szakorvosa felé. Pozitív döntés esetében a bizottság támogató véleményével kiegészített kérelmet a szükséges összes dokumentációval be kell küldeni a NEAK Ártámogatási Főosztálya részére (lásd alább). Ezt követően az adott beteg egyedi méltányossági támogatás keretében történő gyógyszerfinanszírozásával kapcsolatban a NEAK megküldi a döntését a beteg, a kezelőorvos illetve a kijelölt gyógyszertár részére.

A szakmai bizottság elérhetősége: Spravato.kerelem@nyiro-opai.hu

A szakmai bizottság elnöke: Dr. Makkos Zoltán
A szakmai bizottság tagjai: Dr. Bolyós Csilla, Dr. Herold Róbert, Dr. Móré Csaba,
Prof. Dr. Kálmán János, Dr. Szuromi Bálint, Dr. Feller Gábor

Szükséges dokumentumok és elérhetőségük

A beadáshoz szükséges folyamat és a szükséges további dokumentumok felsorolása (NEAK)
Egyedi méltányossági kérelem folyamata és dokumentumai

Egyedi méltányossági betegkérelem (NEAK) http://www.neak.gov.hu/nyomtatvanytar/temp_sc_526131.html

Szakorvosi igénylőlap (NEAK)
http://www.neak.gov.hu/nyomtatvanytar/temp_sc_526132.html

Szakmai szempontrendszer – ellenőrző űrlap az előzetes szakmai elbíráláshoz (Szakmai Bizottság)


Hová kell benyújtani a kérelmet a Szakmai Bizottság pozitív döntését követően?

A kérelem elektronikus kapcsolattartás keretében a http://www.magyarorszag.hu kormányzati portál ügyfélkapu funkciójának kialakításáig) a meltanyossag@neak.gov.hu email címen nyújtható be. A kérelem elektronikus benyújtása esetén is csatolni kell valamennyi szükséges mellékletet, a Szakmai Bizottság pozitív döntését is beleértve.

Üdvözlettel,
Dr. Makkos Zoltán, bizottsági elnök