2015. december, XVII. évfolyam, 4. szám

Absztrakt

In memoriam Dr. Szilárd János András

Kálmán János


2015. október 16-án elhunyt Dr. Szilárd János András, az orvostudományok kandidátusa, emeritus professzor, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem rektora, az Ideg- és Elmegyógyászati Klinika korábbi tanszékvezető egyetemi tanára, a Magyar Pszichiátriai Társaság alapító tagja, a pszichiátriai szakma önállósodásának, a szociálpszichiátriai és neuropszichiátriai szemléletmód jeles hazai képviselője.

Absztrakt

Neurofarmakológia 2015: Új terápiás lehetőségek és jól bevált régi gyógyszerek

Bereczki Dániel


Magyarországon évente több mint 100 ezer fekvő és több mint 1,3 millió ambuláns esetet látnak el a neurológiai osztályok és szakrendelések (Bereczki és Ajtay, 2009). A neurológiai kórállapotok egy része (akut stroke, epilepsziás rohamok, encefalitisz stb.) sürgős kórházi felvételt és ellátást igényel, de a legtöbb neurológiai betegség esetében tartós, sőt egész életre szóló gondozás szükséges. A gondozás részben neurológiai szakrendeléseken történik, de a szakvizsgálatok közötti időben fontos a háziorvos szerepe is.

A migrén korszerű farmakoterápiája

Csépány Éva, Magyar Máté, Gyüre Tamás, Bozsik György és Ertsey Csaba

Absztrakt

A migrén korszerű farmakoterápiája

Csépány Éva1,2, Magyar Máté1,2, Gyüre Tamás1, Bozsik György2 és Ertsey Csaba2


1 Semmelweis Egyetem, Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola, Budapest
2 Semmelweis Egyetem, ÁOK, Neurológiai Klinika, Budapest

 


A migrén pontos patomechanizmusa a mai napig ismeretlen, jelenleg nincs biomarker a migrén diagnózisához és nem létezik minden szempontból megfelelő migrén állatmodell sem, éppen ezért a jövőbeli migrénkutatások nélkülözhetetlenek. A jelenlegi migrénkezelés (mind akut, mind preventív) nem optimális. Nincsenek specifikus preventív gyógyszerek migrénre, és a jelenlegi preventív gyógyszerek hosszú távú alkalmazás esetén hatástalanná válhatnak. A triptánok hasznos rohamgyógyszerek migrénben, de a betegek egy részében hatástalanok, illetve használatuk kapcsán súlyos kardio-, vagy cerebrovaszkuláris mellékhatások fordulhatnak elő. Valamennyi rohamgyógyszer, így a triptánok, az ergot alkaloidok (és a nem specifikus rohamgyógyszerek is) fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájást okozhatnak. Számos újonnan szintetizált kísérleti gyógyszer hatásosnak és ígéretesnek tűnik a migrén terápiájában, de jelenleg a tapasztalatok ezekkel a szintetikumokkal kapcsolatban korlátozottak, így gyakorlati alkalmazásukhoz további vizsgálatok szükségesek.

(Neuropsychopharmacol Hung 2015; 17(4): 169–176)

Kulcsszavak: migrén, terápia, triptánok, rohamgyógyszerek, megelőző kezelés, ergot alkaloidok, aszpirin, paracetamol, nem-szteroid gyulladáscsökkentők, antiemetikumok, új szintetikumok

A triciklusos antidepresszívumok helye a fejfájások kezelésében

Magyar Máté, Csépány Éva, Gyüre Tamás, Bozsik György, Bereczki Dániel és Ertsey Csaba

Absztrakt

A triciklusos antidepresszívumok helye a fejfájások kezelésében

Magyar Máté1,2, Csépány Éva1,2, Gyüre Tamás1, Bozsik György2, Bereczki Dániel2 és Ertsey Csaba2


1 Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola, Budapest
2 Semmelweis Egyetem ÁOK Neurológiai Klinika, Budapest

 


A primer fejfájások két leggyakoribb képviselője a migrén és a tenziós típusú fejfájás. A populáció több mint 10%-a szenved migrénes, és még ennél is nagyobb része, kb. 30-40%-a tenziós típusú fejfájásban. E két fejfájástípus mind az egyénre, mind a társadalomra nagy kihatással van. Kezelésük két pillére a roham-, illetve a profilaktikus terápia. Profilaktikus terápiát gyakori, és/vagy nehezen kezelhető fejfájásrohamok esetén alkalmazunk. Bár mind a migrén, mind a tenziós típusú fejfájás gyakran társul depresszióval, kezelésükre – az általános orvosi vélekedéssel ellentétben – nem minden antidepresszívumot találtak hatékonynak. A triciklusos antidepresszívumok közé tartozó amitriptylint már 1968 óta használják fejfájás megelőző kezelésként, számos kettős vak, placebo-kontrollált tanulmány során igazolták hatékonyságát. Az újabb típusú, szerotonin visszavétel gátló, illetve szerotonin-noradrenalin visszavétel gátló antidepresszívumok ugyan a triciklusos antidepresszívumoknál kedvezőbb mellékhatásprofillal rendelkeznek, de az eddigi vizsgálatok nem tudták egyértelműen igazolni, hogy alkalmasak a fejfájások profilaktikus kezelésére.

(Neuropsychopharmacol Hung 2015; 17(4):177–182)

Kulcsszavak: migrén, tenziós típusú fejfájás, profilaktikus kezelés, antidepresszívum, TCA

Absztrakt

Új típusú orális antikoagulánsok alkalmazása cerebrovaszkuláris betegségekben

Orosz Péter


Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinika, Budapest

 


Az iszkémiás agyi infarktus esetek egyötöde kardioembolizáció következménye, amely leggyakrabban nonvalvuláris pitvarfibrilláció talaján alakul ki. Az ebben a betegségcsoportban alkalmazott, a primer és szekunder stroke prevencióban bizonyított hatékonyságú K-vitamin antagonista terápia számos hátránya – jelentős vérzéskockázat, monitorozásra szoruló és nehezen beállítható célérték INR – miatt biztonságosabb gyógyszerek fejlesztése elengedhetetlenné vált. Az úgynevezett új típusú orális antikoagulánsok új támadáspontokon próbálják befolyásolni a véralvadási kaszkád működését. Az apixaban, edoxaban és rivaroxaban az aktivált X-es faktor, a dabigatran a thrombin inhibitoraként fejti ki hatását. A III. fázisú klinikai vizsgálatok mind a stroke prevencióban, mind a vérzéses szövődmények tekintetében ígéretes eredményeket mutattak, ezért az amerikai és európai kardiológiai valamint stroke társaságok legújabb ajánlásai pitvarfibrilláló betegek kezelése kapcsán az új típusú orális antikoagulánsok alkalmazását már tartalmazzák. A pitvarfibrilláló, illetve kardioembolizációs stroke-on már átesett betegek ellátása során a számos hátránnyal rendelkező K-vitamin antagonisták helyett, az új típusú orális antikoagulánsok alkalmazása megfontolandó.

(Neuropsychopharmacol Hung 2015; 17(4):183–190)

Kulcsszavak: stroke, pitvarfibrilláció, új típusú orális antikoagulánsok

Levodopa/carbidopa intesztinális gél alkalmazása előrehaladott Parkinson-kórban

Tóth Adrián, Nagy Helga, Wacha Judit, Bereczki Dániel és Takáts Annamária

Absztrakt

Levodopa/carbidopa intesztinális gél alkalmazása előrehaladott Parkinson-kórban

Tóth Adrián1, Nagy Helga1,2, Wacha Judit3, Bereczki Dániel1 és Takáts Annamária1


1 Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Neurológiai Klinika, Budapest
2 Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest
3 Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, I. sz. Sebészeti Klinika, Budapest

 


A Parkinson-kór a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség a világon. A kezelés aranystandardja évtizedek után is a levodopa, melynek krónikus alkalmazása után a betegek nagy százalékában motoros szövődmények alakulnak ki. A motoros komplikációk megjelenésétől előrehaladott Parkinson-kórról beszélünk. Az előrehaladott Parkinson-kór klinikai képét ezek a szövődmények uralják: a motoros és nem motoros fluktuáció, illetve a zavaró diszkinéziák. A folyamatos dopaminerg stimuláció biztosítása csökkentheti e szövődmények kialakulását. Előrehaladott Parkinson-kórban a levodopa még hatékony, ez képezi az alapját az úgynevezett előrehaladott, vagy műszeres kezelési módszereknek. Három előrehaladott terápiás lehetőség áll rendelkezésünkre: az apomorfinpumpa, a mély agyi stimuláció és a levodopa/carbidopa intesztinális gél. Az utóbbi kezelés esetében a levodopa tartalmú gél közvetlenül a jejunumba, a felszívódás helyére kerül, melyet egy speciális pumpa adagol perkután endoszkópos gasztrosztómán/jejunosztómán keresztül. A kezelés nagy előnye, hogy monoterápiaként alkalmazható, tesztelhető, személyre szabottan állítható és reverzibilis. Számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy ez a terápia hosszú távon alkalmazható, jelentősen javítja a betegek életminőségét és sikeresen csökkenti, vagy megszűnteti a motoros fluktuációt, illetve a diszkinéziát.

(Neuropsychopharmacol Hung 2015; 17(4):191–196)

Kulcsszavak: előrehaladott Parkinson-kór, motoros és nem motoros fluktuáció, diszkinézia, folyamatos dopaminerg stimuláció, előrehaladott kezelés, levodopa/carbidopa intesztinális gél

Absztrakt

Szájon át szedhető immunmoduláns kezelési lehetőségek szklerózis multiplexben

Iljicsov Anna, Pál Zsuzsanna és Simó Magdolna


Semmelweis Egyetem, Neurológiai Klinika, Budapest


A relapszáló-remittáló szklerózis multiplex tartós immunmoduláns kezelésére a 2010-es évekig, 15 éven át csak parenterálisan alkalmazható készítmények álltak rendelkezésre. Örvendetes módon az elmúlt néhány évben hazánkban is elérhetővé váltak új hatásmechanizmusú és szájon át szedhető gyógyszerek is, amelyek révén szélesebbé váltak a kezelési lehetőségek. Így a terápiás döntés meghozásakor is több, illetve új szempontokat is figyelembe kell venni, valamint a korábbiaktól eltérő mellékhatásprofil miatt a beteggondozás gyakorlata is módosult. Az alábbiakban ismertetjük a per os adagolású első és másodvonalbeli gyógyszerek hatásmechanizmusát, farmakokinetikáját, a hatékonyságukat igazoló nemzetközi vizsgálatokat, az előforduló mellékhatásokat, és az alkalmazásukra vonatkozó gyakorlati javaslatokat.

(Neuropsychopharmacol Hung 2015; 17(4): 197–205)

Kulcsszavak: relapszáló-remittáló szklerózis multiplex, immunmoduláns kezelés, per os terápiák

Könyvismertetés

Kalmár Sándor

Absztrakt

Könyvismertetés

Kalmár Sándor


AZ IDŐSÖDŐ AGY
Hogyan változik agyunk ötven felett?

Írta: André Aleman
Fordította: Bérczes Tibor
Szerkesztette: Balázs István
Corvina Kiadó, 2014

Folyóirat-referátumok

Farkas Zsuzsanna, Móra Balázs

Absztrakt

Folyóirat-referátumok

Farkas Zsuzsanna, Móra Balázs


SSRI-ok: rontják a perioperatív kimenetelt?
Selective Serotonin Reuptake Inhibitors: Depressing Perioperative Outcomes; S. J. Shepherd, C. Fiandeiro, R. D. Sanders; Br J Anesth 2015, 115:5-7.

Antidepresszívumok alkalmazása és a stroke ismételt kialakulásának kockázata: nemzeti reprezentatív kohorsz vizsgálat
Using antidepressants and the risk of stroke recurrence: report from a national representative cohort study; Hsiao-Ting Juang, Pei-Chun Chen, Kuo-Liong Chien; BMC Neurology, 2015;15(86).